Târgul Anarhist de Carte din Balcani 2018

Pentru Balcani ai solidarității și ai luptei!
// declarație comună a participanților celei de a 12-a ediție a Târgului Anarhist de Carte din Balcani

Între 28 și 30 septembrie 2018, numeroase persoane și colective care fac parte din mișcarea anarhistă și anti-autoritară din Balcani (și nu numai) s-au adunat la Novi Sad pentru cea de-a 12-a ediție a Târgului Anarhist de Carte din Balcani. Venind din toată regiunea, vorbim mai multe limbi: sârbo-croată, maghiară, română, slovenă, macedoneană, bulgară, albaneză, greacă și altele. Având în vedere originile noastre eterogene, adunarea a confirmat faptul că unicul limbaj pe care îl împărtășim cu toții este cel al luptei și al solidarității.
În timpul zilelor pe care le-am petrecut împreună, am împărtășit multe dintre experiențele luptelor noastre, ne-am împrospătat și verificat analizele și am formulat propuneri concrete pentru viitorul luptelor noastre. Am reușit astfel să recunoaștem niște tipare comune care se află în prim-planul strategiilor politice ale clasei conducătoare de peste tot din regiune. Aceasta se folosește din nou de naționalism ca de o unealtă, pentru a sădi dezbinarea, pentru a facilita atacul asupra celor oprimați și, în același timp, creează un fals adversar sub forma naționalismului populist care pretinde că se opune impactului cu adevărat distrugător al ofensivei capitaliste, când, de fapt, acesta doar furnizează capitalului global oportunități sângeroase pentru restructurarea sa.
Ca de obicei, naționalismul e combinat cu militarismul, cu reînnoirea obscurantismului religios și cu patriarhatul. Toate acestea sunt clar prezente în noul val de tensiuni dintre diversele forțe statale și în ascensiunea naționalismului popular (de exemplu: în Kosovo și Serbia, în Macedonia și Grecia, în Bosnia și Herțegovina, în Croația etc).

Ca un răspuns la aceste eforturi prin care clasa conducătoare încearcă să dezbine, acțiunile coordonate și campaniile peste tot în Balcani împotriva naționalismului, militarismului și împotriva oricărei dezbinări a celor oprimați au fost exprimate ca o necesitate urgentă. Acest lucru poate fi realizat doar prin mobilizarea comună a forțelor sociale. Unul dintre următoarele momente importante când vom putea acționa concret în vederea atingerii acestui obiectiv va fi mobilizarea împotriva marșului Lukov în Sofia, Bulgaria, în februarie 2019. Ne exprimăm sprijinul deplin pentru marșul Anti-Lukov și facem apel la toată lumea să inițieze mobilizări la nivel local, anti-naționaliste și, dacă este posibil, să vină la Sofia. De asemenea, subliniem atât angajamentul nostru de a ne proteja structurile de atacurile fasciste, cât și necesitatea de a riposta.
Alături de toate acestea, recunoaștem că expansiunea capitalismului global este limitată de natura finită a planetei noastre. Pentru a compensa aceste limitări, capitalismul folosește cu ușurință metode ucigătoare de jefuire directă și de exploatare nerușinată, în mod obișnuit și neîntrerupt sub forma atacurilor asupra drepturilor muncitorilor și asupra mediului. Așadar, nu este o coincidență faptul că în decursul ultimilor ani, Balcanii au văzut izbucnirea multor lupte împotriva acaparării naturii de către capitalism: minele de aur din Halkidiki și de la Roșia Montană, importantele proiecte hidroelectrice de pe râurile din Balcani, printre acestea Stara Planina în Serbia, Mura în Slovenia, Valbona în Albania, fracturarea hidraulică în România și Bulgaria, extracția de combustibili fosili peste tot în Grecia, dar și în așa-zisele “zone economice exclusive” de către companiile locale și de către giganții din energie precum Repsol, Total, ExxonMobil, Edison, ca să enumerăm doar câțiva. Toate acestea sunt exemple specifice ale modului în care sectorul extractiv al economiei, gestionat de câteva corporații globale și apărat de cadrul legal și represiv al Statului, va pune stăpânire pe teritoriile din Balcani, oferind în schimb poluare și nimicirea drepturilor muncitorilor precum și pe cele ale comunităților.
La periferia capitalismului global, jafurile și războiul transformă mari segmente ale populației în migranți și refugiați. Acest proces nu este doar o problemă teoretică pentru noi în Balcani, ci și o experiență trăită. Pe măsură ce diferitele populații eterogene caută un loc căruia să-i spună casă și unde să își reconstruiască viețile, oamenii sunt vizați de capital și de structurile sale politice: primul îi integrează direct în economia capitalistă drept forță de muncă ieftină, iar cel din urmă îi folosește drept țapi ispășitori pentru a justifica controlul social sporit al tuturor, supravegherea și reprimarea segmentelor antagonice ale societății, pentru a hrăni dreapta populistă și pentru a submina solidaritatea în rândurile celor oprimați.
La trei ani după criza temporară a mașinăriei ”Fortăreței Europa”, oamenii sunt încarcerați pentru că îndrăznesc să lupte împotriva regimului de dezumanizare la care sunt supuși. Exemple precum Harmanli în Bulgaria, Moria în Grecia și Röszke în Ungaria sunt doar cele mai cunoscute cazuri care trimit către procese mai largi de represiune și de criminalizare. Prin acestea sunt vizați nu doar migranții care rezistă, dar și ideile și practicile solidarității politice transnaționale. Acum că Balcanii și statele europene și-au recâștigat, într-o mare măsură, controlul asupra granițelor, sunt folosite mijloace rasiste de criminalizare, cu cât mai tăcute, cu atât mai letale, pentru a împinge oamenii către periferie, adesea supunându-i unor ilegalități și celor mai josnice forme de exploatare. Ne dăm seama că este necesar să oprim excluderea impusă asupra migranților și refugiaților și să desființăm dezumanizantul regim european al granițelor și al lagărelor de concentrare. Susținem toate acțiunile de solidaritate împotriva centrelor de detenție, a zonelor fierbinți și a criminalizării migranților.

BAB-ul de anul acesta a găzduit, de asemenea, o întrunire a inițiativelor sindicaliste locale din Balcani care ne-a oferit șansa de a ne familiariza cu luptele recente ale muncitorilor șantierului naval din Pula și Rijeka, ale muncitoarelor din sectorul serviciilor de igienă din Kosovo, cu luptele muncitorilor din supermarketuri și din lanțurile de cafenele din Grecia, ale celor din sectorului logistic din Bulgaria ș.a.m.d. Văzând că aceste lupte împărtășesc similarități și, în special, luând în considerare interconectarea capitalului în Balcani, am ajuns la un acord privind consolidarea în continuare a sprijinului reciproc și a schimbului de informații. Am stabilit o platformă comună pentru schimbul de informații și au fost făcuți și alți câțiva pași concreți care sperăm să faciliteze solidarizarea muncitorilor la nivelul Balcanilor. Noi canale de comunicare vor ușura solidarizarea muncitorilor și vor permite o coordonare eficientă a acțiunilor directe în întreaga regiune. Ca urmare, organizațiile anarho-sindicaliste și organizațiile sindicaliste radicale prezente și-au confirmat hotărârea de a se concentra pe organizarea luptelor la locul de muncă, pe acordarea de ajutor muncitorilor pentru a se auto-organiza; și pe agitația în favoarea luptei de clasă internaționaliste în Balcani.
În cele din urmă, am decis să ne întâlnim anul viitor la Sofia, în Bulgaria, pentru ce-a de-a 13-a ediție anuală a Târgului Anarhist de Carte din Balcani. Mișcările anti-autoritare și anarhiste se vor reuni pentru a crea un spațiu dedicat continuării luptelor noastre și, de asemenea, pentru a celebra aniversarea a 100 de ani de la înființarea Federației Anarhiste din Bulgaria.
Împotriva naționalismului și capitalismului! Pentru Balcani ai solidarității și ai luptei!
Niciun nume nu ne desparte, nicio națiune nu ne unește!
Participanții celei de-a 12-a ediții a Târgului Anarhist de Carte din Balcani
Novi Sad, 30 Septembrie 2018

https://bask2018.noblogs.org/