Accesul la toate evenimentele din cadrul Laolaltă este cu intrare liberă. Ele se vor desfășura (cu câteva excepții) în spațiul
Ⓐcasă, str. Someșului 45.
20-21.11 | 16:00-21:00 @ Casa Tranzit
Târg autonom de carte
Editura Pagini Libere & ZINE FEM
Târgul autonom este, înainte de toate, un spațiu de întâlnire și discuții dedicat publicațiilor alternative și independente. Zine, reviste, broșuri și cărți scoase de diverse colective, afișe, cărți poștale și alte materiale vă așteaptă timp de două zile la Cluj. Vă propunem, de asemenea, prezentări și discuții legate de diferitele proiecte editoriale autonome. Dorim astfel să încurajăm inițiativele publicistice independente și să ilustrăm necesitatea dezvoltării unor alternative critice la modelele dominante, nevoia deschiderii unor spații autonome de întâlnire și reflecție.
24.11 | 14:00-17:00 @ Piața Mihai Viteazul
Piața Autonomă Cluj #21
Piaţa Autonomă Cluj funcţionează pe principiul economiei pe bază de dar, unde bunuri şi servicii sunt oferite fără vreun fel de înţelegere explicită sau aşteptări la vreo recompensă. Ideal, aceste schimburi au loc deja voluntar într-o comunitate şi servesc la construirea relaţiilor sociale. Nu totul se rezumă la obţinerea unui profit sau a unui avantaj social, majoritatea schimburilor din societate funcţionează în afara economiei de piaţă, pe principiul bunăvoinţei şi cooperării.
28.11 | 19:00 // discuție
Gentrificarea. Cum ne afectează și cum putem să-i rezistăm
Ⓐcasă
Trăim în Cluj, un oraș în care totul e mai scump în fiecare zi. Mulți dintre noi nu ne mai permitem să plătim chiria, să luăm o masă în oraș sau să folosim regulat autobuzul. Gentrificarea ne afectează în viața de zi cu zi și altfel decât financiar. Vino să vorbim despre asta și să vedem ce putem face individual sau împreună în lupta împotriva acestui fenomen.
29.11 | 19:00 // proiecție
Seară Feministă. Proiecție ‘The Punk Singer’
Grupul queer de nenumit
Ne uităm împreuna la The Punk Singer, film documentar despre Kathleen Hanna, solista Bikini Kill, și începuturile riot grrrl. După film, dacă vreți să mai ramaneți prin zonă o să stăm la bere și mai băgăm niște punk feminist și queercore și alea alea.
30.11 | 18:00 // discuție
Spații autonome autoorganizate
Armonia (Timișoara) & Ⓐcasă
Cum funcționează spațiile autonome, de ce e important să le creăm și să le menținem și cum putem susține astfel de inițiative.
30.11 | 20:00 // petrecere și concert
Anti-national day Party. Concert Balerinul Underground [TM] + Capră [CJ]. Soli Armonia
Ⓐcasă
De ziua care nu este cea naţională vă invităm la o chermeză anti-naţionalistă, în care să sărbătorim lucrurile ce ne fac să fim diferite şi în acelaşi timp ne aduc laolaltă, în solidaritate. Vom strânge donaţii pentru susţinerea spaţiului Armonia din Timişoara. Invitate speciale sunt rimele corozive și beat-urile subversive ale
Balerinului Underground şi ale lui Capră.
3.12 | 19:00 // discuţie
Ce este masculinitatea toxică şi cum influenţează dinamicile în grupurile autonome?
Grupul păpădia
O critică a masculinităţii iniţiată de persoanele socializate ca bărbaţi despre sexism şi patriarhat şi efectele lor nocive asupra grupurilor în care acţionăm.
5.12 | 19:00 // discuție
ClimaTalk – Urgență climatică acum!
Ⓐcasă
Catastrofa climatică pe care deja începem să o trăim în cursul vieților noastre nu poate fi decuplată de capitalism și logica sa a profitului și acumulării constante, de imperialism și subjugarea alături de exploatarea diferitelor popoare și regiuni sau de militarism și imensa mașinărie de război. Clasa noastră politică nu înțelege urgența, e nevoie de acțiune directă acum!
7.12 | 19:00 // vizionare de film și dezbatere
Ajutor reciproc și auto-organizare la locul de muncă
Comunitatea Mahala (București)
Vizionarea a două filme documentare care prezintă tactici diferite de organizare la locul de muncă. După proiecție vom discuta despre ce tactici putem aborda în contextul Clujului în plină gentrificare.
8.12 | 17:00 // schimb de semințe și discuție
Grădinăritul, un act radical în capitalism + Schimb de semințe
Cultivă Orașul
Ce implică grădinăritul urban la nivel de motivare, organizare, strategie și raportare la contextul în care trăim? Care sunt uneltele noastre de acțiune, unde săpăm atunci când terenul e tot mai puțin accesibil, ce vrem să compostăm din sistemul capitalist, ce idei și practici vrem să semănăm și ce rezultate recoltăm la final? Vino să vorbim despre toate acestea și să împărtășim semințe și experiențe.
10.12 | 19:30 // proiecție
Proiecție documentar: Gaza Fights for Freedom
LMA collective
Documentarul suprinde mișcarea pentru eliberare națională din Fâșia Gaza în timpul protestelor organizate în cadrul Marelui Marș al Întoarcerii, din martie 2018, prin care populația palestiniană își revendică dreptul la întoarcere pe teritoriile natale, aflate sub ocupație israeliană. Filmul documentează numeroasele abuzuri ale armatei israeliene, dar și voința de fier a poporului palestinian care își continuă lupta pentru eliberare în ciuda raportului extrem de disproporționat dintre cele două forțe.
11.12 | 19:00 // discuție
Mișcarea anti-militarizare dintr-o perspectivă anarhistă
Ⓐcasă
Trăim într-o societate din ce în ce mai militarizată. Poliția și jandarmeria primesc tot mai multă putere, armata primește un buget uriaș folosit la achiziționarea de arme mai performante, mai puternice, totul în numele siguranței naționale. În același timp vedem cum aceleași instituții protejează de fapt interesele statului și ale capitalul de fiecare dată când cetățenii se revoltă împotriva lor. Vino să afli mai multe despre situația actuală de la noi și să discutăm despre principiile care stau la baza luptei radicale anti-militarizare.
13.12 | 17:00 //
Viziunile feministe din jurul nostru se îndreptă tot mai mult către pedepsirea carcerală a ceea ce este identificat ca parte din ordinea patriarhală însă acest mod de a reacționa ne face complice la sistemele de opresiune. Evenimente recente ca tragedia Alexandrei Măceșanu au revelat o tensiune fundamentală în mișcarea feministă locală: milităm pentru mai multă pedeapsă și supraveghere sau aprofundăm practici anti-poliție, anti-pedeapsă și cu potențial aboliționist față de sistemul penitenciar? În această prezentare-atelier, voi vorbi despre ce posibilități avem pentru un feminism anti-represiune pornind de la practici de de-escaladare și justiție transformativă practicate în colective anti-autoritare ancorate în contextul nostru local.
13.12 | 19:00 // discuție
Violenta și abuzuri sexuale: susținere și actiune
Colectivul Dysnomia (București)
Vom discuta despre cum putem construi retele de suport si strategii pentru actiune impotriva violentei sexuale in grupurile de stanga, pornind de la cazuri concrete.
14.12 | 17:00 // lectură colectivă
Când suntem Laolaltă suntem #Împreună
Cutra (București)
CUTRA este o revistă și o platformă online feministă, pop, politică și intersecțională. Pentru Laolaltă, Ali, Nico & Lav, 3/4 din colectiva redacțională, vor pregăti un atelier de lectură colectivă inspirat de cel de-al doilea număr în print lansat pe 29 noiembrie la București.
14.12 | 19:00 // discutie
Ritmurile rezistenţei: frivolitate tactica si deranj stradal
Rhythms of Resistance Chişinău şi Bucureşti
Am invitat grupurile ROR din Bucureşti şi Chişinău pentru a discuta laolaltă despre diverse tactici alternative prin care putem să revendicăm protestele stradale şi să le transformăm din procesiuni inofensive în acţiuni ostentative şi incomode.
14.12 | 2.00 // concert
Sofia Zadar, Bucuresti
Concertul Sofiei Zadar este un proiect anarha-feminist acustic cu spoken-word, imaginar politico-magic și expresie emoțional-anti patriarhală.
1.12 | 19:00 // discuție
Laolaltă. Cum continuăm?
Ⓐcasă
După 3 ediții, vă invităm la o discuție deschisă în care ne uităm puțin înapoi la ce am realizat și încercăm să găsim moduri prin care putem menține atmosfera Laolaltă vie în luptele noastre. Mai solidari, mai critici, mai activi.