Suntem împotriva războiului, împotriva militarizării granițelor și societăților noastre. Suntem împotriva naționalismului și etnicismului precum și discursului militarist macist și patriarhal. Ne împotrivim imperialismului, atât celui care adoptă limbajul drepturilor omului și democrației cât și a celui care revine la vechile practici ale războului rece și ale zonelor de influență ranforsate de capabilități nucleare. Este o nevoie reînnoită de un anti-imperialism internaționalist, unul care să condamne atât amestecul statelor așa-zis democratice în Irak, Afghanistan, Siria, sau Libia, cât și ambițiile imperialiste și expansioniste ale Rusiei.
Singura luptă justificată este cea împotriva exploatării (de clasă) și opresiunii (rasiale, etnice, sau pe considerente sexuale sau de sănătate mintală), împotriva clasei capitaliste care în numele profitului condamnă la moarte milioane de oameni pentru a lupta în războaie care nu le aparțin. Suntem alături de victimele războiului, de muncitorii ucranieni, de cele exploatate, de minoritățile sexuale sau etnice oprimate după cum suntem alături de cei care nu susțin războiul și de muncitorii ruși atrași în acesta pentru interesele de expansiune a elitelor financiare și militare ale Rusiei. Singurii care au de câștigat din acest conflict sunt companiile producătoare de armament, în timp ce restul suntem perdanți.
Societățile trebuie să poarte grija efectelor schimbărilor climatice cauzate de către industrializare, nu să poarte grija posibilității unui conflict nuclear. Armatele lumii sunt în topul poluatorilor globali, iar NATO și Rusia se întrec într-un balet de prost gust cu unități motorizate, nave și avioane, toate emițând cantități imense de CO2, pentru un concurs macist de umflat mușchii ce servește exclusiv complexului militar industrial.
România a fost unul dintre primele state ce au răspuns apelului lui Donald Trump către țările NATO de a crește cheltuielile dedicate apărării (de la 1,4% din PIB in 2017 la 2,05% în 2021). A urmat apoi un lung șir de achiziții militare de rachete Tomawahk, elicopetere, avioane F-16 asta în timp ce în spitale oamenii mor arși de vii, pe stradă oameni fără adăpost mor înghețați, iar copii mor înecați în haznalele școlilor fără toalete. Avem un prim-ministru provenind din structurile militare și deși ni se zice că nu sunt bani la buget, pentru armată și serviciile de informare și supraveghere se găsesc întotdeauna, fiind anunțată încă o achiziție de avioane F-35, răstimp în care analfabetismul funcțional este la 40% și unul din 3 copii din România se culcă seara flămând. Nu dorim militari suplimentari cantonați în România și nu dorim vreun grup de luptă NATO! Înarmarea nu este soluția. Securitatea și auto-apărarea sunt folosite pentru a justifica noi achiziții militare și noi acumulări de forțe și trupe în toată regiunea, după cum este folosită de Rusia pentru a încălca suveranitatea Ucrainei printr-un atac ce deja provoacă victime.
Avem un partid fascist in parlament ai căror membri folosesc practici la limita violenței fizice pentru a-și combate adversarii politici, același partid având concomitent legături strânse cu grupări para-militare legionare. Presa sună goarnele războiului, serviciile semnează editoriale mai abitir decât în perioada plagierii doctoratului, iar retorica violenței este din ce in ce mai prezentă la toate nivelurile societății. E nevoie de un pacifism militant, feminist și anti-imperialist.
Este nevoie de o poziție lucidă și fermă anti-razboi, chiar dacă suntem constienți că orice incercare de a critica industria militaro-securitară va fi acuzată de a face concomitent jocurile Rusiei. Respingem imperialismul deghizat în straiele democrației. Îndemnăm la boicotarea mașinăriei de război și redirecționarea sumelor pentru înarmare către bugetele pentru asistență socială, educație și sănătate, precum și către ajutorul umanitar oferit refugiaților de război!
Societăţile eliberate se clădesc prin educație și solidaritate, nu prin război!
Colectiva A.casa