Vineri 18 Martie, de la ora 18.00, ne imaginăm un spațiu mai sigur unde să explorăm definiții, experiențe și mituri despre consimțământ și moduri de a-l pune în practică.
Prin discuții de grup, jocuri și exerciții vrem să simțim și să reflectăm despre cum e atunci când primești sau oferi consimțământ.
Vrem să abordăm inevitabilele relații de putere (între parteneri de sexe diferite sau de același sex, în relații monogame/ non-monogame, între colegi, prieteni) pornind de la ideea de consens și relații consensuale.
Încercând să deconstruim imagini și practici opresive devenite normale și acceptate de societate, vrem să ajungem cât mai aproape de relațiile pe care ni le dorim, relații intenționale, construite după necesitatile fiecărui individ și nu după un set de reguli aleatorii, uneori nici măcar conștientizate.
Într-o cultură a violului, rar se discută despre consimțământ. Iar actul sexual nu funcționează după alt set de reguli decât cele pe care le vedem în jurul nostru, în familie, la școală, la muncă.
De aceea vrem să vedem cum acest concept poate fi aplicat într-o varietate mai mare de relații decât cele intime. Dacă nu țintim spre relații consensuale cu toți cei și cele din viața noastră va fi foarte greu să vorbim despre consimțământul în interacțiunile noastre sexuale..
Consimțământul nu e (întotdeauna) sexy, e NECESAR!
Pentru că ne dorim să creăm un spațiu prietenos și comfortabil pentru participanți/participante vă încurajăm să vă anunțați participarea printr-un e-mail la adresa feminism.cluj@gmail.com.
Atelierul și discuțiile se vor desfășura în limba română.
///////////////////////////////////////////////
Acest eveniment face parte dintr-o serie de activități și acțiuni colective , pornite dintr-o inițiativă feministă. În luna martie vă invităm la auto-reflecție și învățare împreună! Vrem să ne solidarizăm, să ne ascultăm mai mult, să înțelegem cum sistemul în care trăim ne formează credințele, acțiunile și sentimentele și care sunt metodele de a ne elibera din această structură prestabilită, atât de ierarhică, dominantă și constrângătoare.
Înțelegem feminismul ca o mișcare de eliberare, de solidaritate și organizare împotriva sexismului. Patriarhatul este un sistem ce lucrează la toate nivelele. El structurează nu doar cazuri evidente de discriminare de gen, ci și modul în care privim și ne raportăm la lume în general, modul în care interacționăm unii/unele cu alții/altele. Noi zicem că: Sexismu-i nașpa! Pentru că cei/cele care fac remarci sexiste sau acționează în baza unor credințe sexiste asumă din start, voit sau nevoit, ca bune rolurile sociale impuse și valorile pe care un gen sau altul trebuie să le aibă. Înțelegem că multe din comportamentele noastre sunt sculptate de societate, că aceste comportamente și atitudini sunt de multe ori inconștiente, dar vrem să ne dăm, în sfârșit, spațiul și timpul să construim împreună un nou model de organizare, bazat pe egalitate si înțelegere. Vrem să nu mai îngrădim liberele alegeri ale persoanelor când vine vorba de genul cu care se identifică, să nu mai categorizăm și să ne lăsăm fascinați/te de paleta de opțiuni pe care cineva poate să o abordeze. Sexismul e ca discriminarea pe bază de rasă, clasă sau orientare sexuală. Discriminări care sunt toate nașpa! Și apoi, când acestea toate se intersectează, vorbim de adevărata luptă pe care trebuie să o ducem! O luptă de eliberare de sub bocancul normativității, performanței, autorității și machismului. Vă chemăm astfel la solidaritate, căci feminismul este pentru toți și toate!
Vezi programul pentru restul lunii martie aici.