A-casă Cine-Club continuă în luna aprilie în fiecare luni seară! Pentru că soarele apune mai târziu în zi, vom începe de acum proiecțiile de filme la ora 8! Vă încurajăm să veniți la fix; vrem să ne ținem de program astfel încât cei ce stau mai departe de A-casă să aibă posibilitatea să prindă ultimul bus și să stea lejer și la discuțiile de după proiecție.
Luna aceasta vrem să începem să vorbim despre ORAȘ. Vedem spațiul urban acaparat tot mai agresiv de capital, iar încercările de a-l reapropia sunt, de cele mai multe ori, împinse în afara legii. Nu această ieșire din dictonul autorității ne preocupă, ci mai degrabă (re)presiunea cu care se (re)instalează autoritatea în sprijinul capitalului. Cu toate acestea, peste tot în lume sunt exemple vii că lupta nu este pierdută și că există nenumărate feluri de rezistență, moduri creative de a trăi în oraș și comunități urbane ce chestionează activ orânduirea prestabilită de putere!
Vizionând ce se întâmplă prin diverse orașe și metropole, vrem să analizăm Clujul în forma lui actuală și să vedem ce proiecte/idei există pentru a-l transforma în ceea ce ne dorim. Programul Cine-Clubului pe această temă, începe, dar nu se termină, cu următoarele 3 proiecții:
Luni, 11 aprilie, ora 20: Shorts on gentrification, printre care și un episod din South Park “The City Part of Town”.
—————————————————————————————–
Vrem să introducem tema Orașului prin a discuta despre cum este văzută dezvoltarea urbană în general și ce implicări are aceasta pentru locuitorii lui. Ce se întâmplă cu cartierele vizate de capital, cum își schimbă orașele funcționalitatea și cum ar arăta comunitatea urbană în care fiecare dintre noi ar vrea să se implice?
Luni, 18 aprilie, ora 20: filmul ‘Plant this movie’ (2014) în regia lui Karney Hatch, un documentar despre grădinăritul urban.
—————————————————————————————-
Ne vom uita la cum se organizează comunitățile urbane pentru hrană sănătoasă și pentru autonomie față de sistemul capitalist de producere și consum al acesteia. Peste tot în lume, există mișcări sustenabile ce scurtcircuitează planul de ‘urbanizare’ prestabilit de capital și autorități. Vrem să ne inspirăm din aceste modele sociale și să discutăm ce există și/sau ce se poate face la nivel local în această direcție.
Luni, 25 aprilie, ora 20: filmul documentar ’69’ (2008).
—————————————————————————————-
Într-un oraș în care locuința este un privilegiu, mișcarea de squatting este nu doar plauzibilă, ci necesară! ’69’ este un film despre grupul activist din Copenhaga care în 2007 se confruntă cu evacuarea centrului social ‘Casa tinerilor’ (Ungdomshuset), ce are o istorie locală de mai bine de 20 de ani. Vrem să dezbatem motivele unor asemenea acțiuni politice de (re)apropiere a spațiilor abandonate și să povestim despre alte exemple similare care pot sau nu să fie reproduse în contextul local.