Du lupta mai departe! Hai la Marș de 8 Martie!

Hai la marș în 8 Martie! Du lupta mai departe!

Ziua de 8 Martie, înscrisă în istorie ca și zi de luptă și de organizare între femei, a devenit un prilej de  “sărbătoare” a ceea ce înseamnă să fii o femeie “bună”, adică cea care îndeplinește cel mai bine rolurile impuse de patriarhat: iubita fidelă, soția harnică, bunica și tainele ei în bucătărie. Celebrăm relații de putere injuste, comportamete opresive și în final faptul că femeia este prinsă încă în plasa așa-zisei emancipări a vremurilor moderne. De parcă se poate vorbi de emancipare, când mare parte din munca noastră nu este plătită deloc ( munca casnică, creșterea copiilor, etc.) sau incorect, și când corpurile noastre sunt încă un subiect pe agenda politicienilor, a bisericii și chiar în corporații.

Orice încercare de a lupta împotriva opresiunii este văzută ca un afront adus masculinității și nu ca o luptă de eliberare. Vedem și cum identitatea de gen și expectanțele corespunzătoare rănesc pe toată lumea, și cum ne divid în categorii arbitrare a ceea ce înseamnă să fii “femeie” sau “bărbat”.  Dar trăim și perpetuăm o cultură a violului, în care vocile femeilor și acelor care nu se identifică bărbat cis sunt reduse la tăcere, în favoarea celor “puternici”.
Experiențele trecute ne-au arătat cât de traumatizante pot fi situațiile când drepturile reproductive și de sănătate ale femeilor nu sunt recunoscute (în special ale celor dintre noi mai puțin privilegiate), la fel cum efectele imposibilității de a apela la asistență medicală sigură în cazul unei sarcini nedorite sunt simțite și astăzi în multe familii din Romania. Cu toate astea, în scena politică se dezbat încă legi anti-avort,legi care condamnă educația sexuală în școli, legi care să îngrădească și mai mult dreptul tuturor de a avea o familie sau de a beneficia de suport în cazul violenței domestice.

Și încercările de a ne domina și exploata sunt mai aproape decât vrem să credem.

Asociații religioase și non-guvernamentale, reunite sub umbrela Coaliției pentru Familie, duc campanii de presiune publică și politică pentru schimbarea constituției României și organizarea unui referendum pentru eliminarea posibilității mariajului civil între două persoane de același sex. Cu binecuvântarea celor mai înalți preoți și cu pretextul conservării tradiției familiei românești, se organzează adevărate atacuri si discursuri pline de ură la adresa cuplurilor de același sex. Totodată împing agresiv mesaje anti-avort și e extrem de îngrijorător suportul pe care atât grupări de extremă dreaptă cât și actuala conducere îl oferă acestor demersuri.
La nivel mondial, observăm tot mai mult politici de îngrădire a drepturilor femeilor și a persoanelor queer. Dar exemplul evenimentelor din Polonia și solidaritatea internațională, ar trebui să ne mobilizeze și să ne dea curaj în lupta pentru ca toate să fim libere!

Așa că, de 8 martie, hai să ieșim în stradă și să ne facem vocile auzite! Toată lumea e binevenită!

Înțelegem feminismul ca o mișcare de eliberare, de solidaritate și organizare împotriva patriarhatului și a sexismului. Patriarhatul este un sistem ce lucrează la toate nivelurile. El impune nu doar cazuri evidente de discriminare de gen, ci și modul în care privim și ne raportăm la lume în general, modul în care interacționăm unii/unele cu alții/altele, modul în care statul, capitalul și normele sociale pătrund abuziv în viața personală.

Eliberare

Unele dintre noi sunt feministe, altele cercetează teoriile queer; unele nu se definesc nicicum, altele chiar refuză să se identifice cu vreo noțiune. Nu vrem omogenitate. Discursurile vin din experiențele de până acum, toate valoroase, ale fiecăreia. Invităm la reflecție, cercetare, chestionare și-un urlet!
Înțelegem că multe din comportamentele noastre sunt sculptate de societate, că aceste comportamente și atitudini sunt de multe ori inconștiente, dar vrem să ne dăm, în sfârșit, spațiul și timpul să construim împreună un nou model de organizare, bazat pe egalitate si înțelegere. Vrem să nu mai îngrădim libera alegere a persoanelor când vine vorba de genul cu care se identifică. Vrem sa nu mai împărțim lumea prin optica specificului masculin sau feminin, să renunțăm să scurtăm drumul cunoașterii celuilalt prin categorii și stereotipuri. Să ne lăsăm fascinați/te de paleta de opțiuni pe care cineva poate să o abordeze. Toate/toți suntem în schimbare prin acest proces de eliberare de sub bocancul normativității, performanței, autorității și macismului.

Solidaritate

Indiferent de cum ne definim, ceea ce cu siguranță ne preocupă însă pe toate e modul în care interconexiunea dintre societate, stat și capitalism formează un sistem opresiv și cum acesta ne limitează.
Schimbarea și justiția socială pot avea loc doar atunci când acțiunile, gândurile și emoțiile noastre sunt aliniate cu valorile unei societăți la care aspirăm. Această schimbare nu este numai una individuală, ci mai ales colectivă. Chemăm la solidaritate! Credem că e nevoie de mai multă interacțiune și organizare ca să construim societatea de care avem nevoie. Iar primul pas pe care îl propunem este să ne adunăm, să vorbim despre lucrurile care ne preocupă, ne îngrijorează sau ne interesează, ca mai apoi să luăm acțiune colectivă pentru a ne face auzite vocile.

Luptă intersecțională

Prin evenimentele noastre invităm la reflecție, discuții, experiențe, skill sharing. Evenimentele sunt pentru grupuri mixte, dar unele sunt destinate doar persoanelor care se identifică ca femei, menite să ne aducă împreună.
În contextul în care diferite coaliții non-guvernamentale, asociații religioase și parlamentari aflați în roluri decidente marșează pe excludere si diviziune, invităm la auto-organizare și luptă, solidaritate și voce comună.
Credem că feminismul nu poate fi posibil în afara luptei împotriva tuturor formelor de oprimare. Constientizăm că fiecare dintre noi are de luptat cu diferite niveluri de discriminare în funcție de diferitele aspecte care ne guvernează viața, cum ar fi culoarea pielii, clasa, orientarea sexuală, starea de sănătate, veniturile, aspectul fizic etc. Patriarhatul este dușmanul nostru comun, dar în același timp știm ca unele dintre noi sunt mai privilegiate decat altele, în funcție de combinația de caracteristici asupra cărora avem puțin sau deloc control. Vrem să ne susținem unele pe celelalte, și unii pe alții în lupta împotriva tuturor formelor de discriminare și ură.
Feminismul este o mișcare politică necesară și o mișcare socială ce ne adună pe toate și toți! Și cum spunea bell hooks: “Hai să fim realiste: politica feministă nu ține de a avea o femeie președinte. E vorba de a fi o persoană de orice gen care înțelege cu adevărat nevoia existenței respectului pentru ființe umane, fără a fi nevoie de subordonare.”

 

Leave a Reply