Proiecție Trouble: Furtuna tăcută

Joi, 16 mai, începând cu ora 19:00, vă așteptăm A-casă la Proiecție Trouble: Furtuna tăcută – Tehnologie și Control social, urmată de discuție. În acest episod Trouble, subMedia analizează proliferarea tehnologiilor de control social și explorează câteva moduri în care oamenii luptă împotriva acestora.

Suntem la începutul unei noi ere. În următorii ani și decade, avansurile rapide în domeniile roboticii, inteligenței artificiale, analizei datelor, nanotehnologiei, calculatoarelor cuantice, bio-ingineriei și listării 3D vor restructura drastic societatea în care trăim, la fel cum motorul cu aburi și computerele personale au făcut-o în fazele timpurii ale dezvoltării capitaliste.

Este de așteptat ca valuri de automatizare să elimite majoritatea categoriilor de muncă actuale, contribuind la lipsa de locuri de muncă și la potențialul dezvoltării unor forme noi și sofisticate de servitude și control social. Aceste transformări au loc sub ochii statului, un stat care supraveghează cu tehnologie avansată, cu sprijinul a noi programe software de recunoaștere facială ghidată de inteligența artificială și de promovarea dispozitivelor smart conectate care înregistrează aproape tot ceea ce spui sau faci.

Multe dintre tehnologiile viitorului sunt create astăzi în universități și laboratoare ale corporațiilor din Shenzen, Singapore, Silicon Valley, chiar și Cluj, de oameni de știintă și ingineri care lucreaza în beneficiul contractorilor din armată și a companilor multi-miliardare. Afirmații că ”tehnologia este neutră” nu fac sens într-o lume dominată de cele mai puternice state și de relații sociale capitaliste. Este clar pentru oricine că aceia care controlează și ghidează dezvoltarea tehnologică și producția în masă vor beneficia și de toate beneficiile.

Dar la finalul zilei, capitalul și statul nu dețin un monopol pe inovație. Sunt mulți anarhiști care lucrează la dezvoltarea de noi tehnologii care să ajute la contracararea inamicilor și care să deschidă noi căi de rezistență. Și în ciuda a ceea ce ai auzit, uneltele stăpânilor pot fi folosite pentru a demonta casele acestora – cu condiția ca cel/cea care folosește ciocanul să știe unde să țintească.

Interviuri cu Peter Gelderloos (autor al Worshipping power), Angela Orasch (cercetător Smart city), Isis Lovecruft (hacker/cryptographer anarhist) și un anarhist anonim.