Dacă și tu crezi că agricultura sustenabilă e importantă și vrei să o sprijini, dacă și tu vrei să ajuți la împărtășirea cunoștințelor pentru a face grădinăritul curat mai accesibil – susține Cultivă Orașul!
Avem nevoie de ajutorul tău pentru a ne continua munca – mai precis avem nevoie să strângem 3500RON pentru a acoperi costurile de operare a grădinilor, să reparăm structuriel deteriorate și să achiziționăm mai multe unelte pentru grădinari.
Te invităm duminică, 5 Mai, începând cu ora 16:00, la spațiul A-casă, strada Someșului, nr. 45, să ne cunoaștem și să povestim față în față despre ceea ce ne pasionează. Vom avea bere de casă, kombucha și bunătățuri vegane gătite în cuptorul din curte cu verdețuri de primăvară din grădinile noastre.
Poți urmări evoluția campaniei pe http://www.permacultura.ro/sustine-cultiva-orasul/
DESPRE INIȚIATIVA
Cultivă Orașul este o inițiativă care promovează agricultura urbană susținută de comunitate. Astfel, vrem să aducem împreună grădinari urbani și consumatori pentru dezvoltarea unei agriculturi durabile în oraș și în imediata vecinătate a sa.
Prin transmiterea de cunoștințe și practici, facilitarea accesului la terenuri agricole pentru grădinari, producerea de legume diverse și sănătoase, acțiuni colective și prin activități de socializare și discuție am pus bazele, în ultimii 3 ani, unei comunități locale deschise și în creștere.
Am organizat școli și ateliere de grădinărit, schimburi de semințe, proiecții de filme și evenimente culinare. De asemenea, am condus o muncă de identificare de terenuri ce pot deveni grădini, am susținut inițierea a două grădini comunitare și a unei grădini în jardiniere la Casa Tranzit (realizată împreună cu elevi în cls. a VII-a) și am salvat semințe pentru sezoanele următoare.
În prezent, lucrăm 4 terenuri – trei grădini urbane și o livadă, în cartierele Gheorgheni, Bună Ziua și Gruia, unde cultivăm o foarte mare diversitate de / peste 30 de specii de legume și plante aromatice – tomate, castraveți, fasole, bob, ridichi, kale, ceapă, salată, schinduf, rădăcinoase, busuioc, mentă, leuștean etc. Suntem atenți la proveniența semințelor pe care le folosim și avem o bibiliotecă de semințe doar din soiuri locale sau tradiționale, nemodificate genetic și cultivate fără chimicale.
Avem nevoie ca terenurile să își păstreze scopul pentru producție de hrană sau să devină grădini urbane, pentru ca locuitori ai orașului să avem acces la legume cultivate local și sănătos.
SUSTENABILITATE ÎN PRACTICĂ
De la începuturile Cultivă Orașul, am pus bazele unei infrastructuri la comun, care să faciliteze implicarea celor interesați în cultivarea terenurilor disponibile. Am creat o colecție de informații utile, am achiziționat unelte și minime echipamente (ex. motosapă) și am construit ceea ce a fost necesar (ex. solar, spațiu depozitare unelte). Acest lucru permite implicarea grădinarilor și a altora dornici să învețe, fără stresul obișnuit al unei investiții inițiale mari.
Practicăm o agricultură curată, minim mecanizată, bazată pe diversitatea speciilor cultivate, rotația culturilor, utilizarea tratamentelor naturale în grădină (unele preparate chiar de noi) și salvarea propriilor semințe. Cu fiecare sezon, am învățat lucruri noi și am căutat să îmbunătățim ceea ce am observat, astfel încât munca să fie mai ușoară, mai plăcută, la fel de sănătoasă, iar producția să fie suficientă.
Ne face plăcere să avem spațiu de socializare cu alți grădinari sau consumatori, să schimbăm experiențe, să ne înțelegem mai îndeaproape nevoile sau doar să servim împreună o masă gătită cu produse de-ale grădinii și nu numai.
CE AVEM NEVOIE?
Toată munca depusă la Cultivă Orașul este voluntară. Grădinarii participanți s-au bucurat de roadele muncii lor sub forma timpului petrecut in grădini, cunoștințelor acumulate și a accesului la legume curate, sănătoase, cultivate chiar de ei/ele.
În toți acești ani am reușit să acoperim costurile de operare din activități și donații.
Începând cu sezonul 2018-2019, grupul nostru s-a extins și cum unele unelte sau structuri / părți din infrastructură s-au deteriorat, au nevoie de reparații. Mai exact, avem nevoie de bani pentru:
> înlocuirea foliei la solar – solarul ne permite să ne facem propriile răsaduri timpurii și să creștem plantele care au un timp de maturare mai lung (cum ar fi tomatele)
>refacerea spațiului social folosit la susținerea atelierelor, pregătirea unor munci agricole dar și ca spațiu de destindere atât de necesar pentru crearea legăturilor dintre grădinari
>achiziționarea de noi unelte care să le înlocuiască pe cele deteriorate și să fie suficiente numărului în creștere de grădinari și participanți la ateliere (roabe, butoi, clești)
>plata utilităților crescânde ale grădinilor (cu precădere alimentarea cu apă)
>transportul de materiale, unelte și produse de la și între grădini (pentru care avem nevoie de o mașină tip dubă, iar un singur transport costă ~50RON)
Toate aceste nevoi se ridică la aprox. 3500 RON. Nu e mult poate pentru unii, dar pentru noi această sumă înseamnă că putem continua munca la Cultivă Orașul fără să fim împovărați de circumstanțe.
Dacă vrei să ne susții dar nu poți ajunge la eveniment sau ești din alt oraș, poți să ne ajuți donând direct în contul Asociației Române de Permacultură.
Detaliile contului și evoluția campaniei o poți urmări pe http://www.permacultura.ro/sustine-cultiva-orasul/
Mulțumim!